Údajný boss podsvetia Mikuláš Č. zostáva vo väzbe aj po 1. apríli

14.03.2008 Prešov

Prešov 14. marca (TASR) - Údajný boss podsvetia Mikuláš Č. zostáva vo väzbe aj po 1. apríli. Rozhodol o tom dnes na verejnom zasadnutí senát Okresného súdu (OS) v Prešove. Obžalovaný sa proti uzneseniu odvolal.
Má na to trojdňovú lehotu od písomného doručenia uznesenia. O proteste bude rozhodovať Krajský súd (KS) v Prešove.
Druhý z lavice obžalovaných Jozef M. neprišiel na verejné zasadnutie a aj v jeho prípade senát OS rozhodol o trvaní väzby. Obhajcovia Jozefa M. po prečítaní uznesenia predsedom senátu OS sa takisto vyjadrili, že podajú sťažnosť.
Podľa Krajskej prokuratúry (KP) v Prešove sú dôvody na väzbu Mikuláša Č. Jednak že by mohol ujsť a jednak že by na slobode páchal ďalšiu trestnú činnosť. Podľa obžaloby hrozí mu totiž za žalované skutky, spáchanie šiestich vrážd, aj výnimočný trest.
Mikuláš Č. pred senátom odmietol platné dôvody väzby ako neopodstatnené. Tvrdil, že nikdy nedal podnet, aby vzniklo podozrenie, že chce ujsť zo Slovenska. Keby tak chcel urobiť, tak mal viacero príležitostí počas vyšetrovacích úkonov, keď nemal napr. na rukách ani putá a úkony prebiehali v lese. To, že počas podmienečného prepustenia sa zdržiaval v Česku, vysvetlil tým, že tam bol založiť si firmy, keďže sa tam chce presťahovať. Mikuláš Č. tiež povedal, že nemá v akej trestnej činnosti pokračovať. To, z čoho je obžalovaný, označil za vykonštruované. Niet proti nemu jedného materiálneho dôkazu, len výpovede svedkov spomedzi - ako povedal - \"závadových osôb\". Menoval Kaštana, Mela a Reichela.
Senát OS v Prešove najprv 16. januára zamietol návrh KP na predĺženie väzby Mikuláša Č. Vtedy mu mala skončiť 1. februára. Sťažnosť hneď podali zástupcovia KP a v odvolacom konaní vyhovel im senát KS v Prešove 22. januára a predĺžil väzbu do 1. apríla. Senát tak rozhodol aj preto, lebo ide - ako sa vtedy vyjadril hovorca KS Michal Drimák - \"o obzvlášť rozsiahly spis, je to obtiažna vec, pričom rozsah je 76 zväzkov, čo tvorí takmer 9 tisíc strán\". Navyše procesné úkony prebiehajú, preto \"spis stále rozsahom narastá\".
KP medzitým podala novú obžalobu, neuskutočnilo sa ešte ani jej predbežné prerokovanie pred súdom.
 

Vyberte región

mark